Równanie prostej
Skipper11: Witam,
Chce wyznaczyć równanie kanoniczne prostej z: x−1=0 i z+1=0.
No i wychodzi mi, że zawiera ona punkt A(1,0,−1)
I teraz mnożę sobie wektorowo [1,0,0]x[0,0,1] i wychodzi mi coś takiego [0,−1,0]
No i tu właśnie problem się pojawia, bo przecież nie można dzielić przez zero, więc nie mogę
zapisać
x−1/0=...
Mógłby ktoś wspomóc?
9 sty 20:34
utem:
To zależy jak Cię uczą, zobacz do notatek.
Dawniej pisano:
Lepiej napisz w postaci parametrycznej.
9 sty 21:07
Skipper11: Tylko mam je słabe. Ale faktycznie teraz widzę, że coś takiego jest akceptowalne.
Dzięki wielkie
9 sty 22:05