Równanie wykładniecze
dawww: (1+√2)x + (√2−1)x=6
prosiłbym z wytłumaczenie
9 sty 20:27
prosta:
tutaj zauważamy, że (1+
√2)(1−
√2)=1
i wprowadzamy zmienną pomocniczą (1+
√2)
x=t ,t>0
| | 1 | |
mamy więc do rozwiązania po podstawieniu: t+ |
| =6 |
| | t | |
9 sty 20:31
dawww: noo tak.. ale tam est między nawiasami + a nie razy
9 sty 20:34
dawww: a po drugie w drugim nawiasie jest
√2−1 cos nie czaje
9 sty 20:37
Krzysiek: t2+t=6t
t2−6t+1=0
Δ=36−4
x1=3−√8
x2=3+√8
9 sty 20:37
9 sty 20:37
9 sty 20:38
prosta:
tak...racja, (
√2+1)
x=t
| | 1 | |
(√2−1)x= |
| bo [(√2+1)(√2−1)]x=1 |
| | t | |
9 sty 20:42
prosta:
t2−6t+1=0
Δ=32
t1=3+2√2 lub t2=3−2√2
(1+√2)x=(1+√2)2 (1+√2)x=(1+√2)−2
x=2 x=−2
9 sty 20:47