wyznacz wzor f kwadratowej
pata: Wyznacz wzor funkcji kwadratowej f w postaci ogolnej, wiedzac ze zbiorem wart. Tej funkcji jest
przedxial (−∞;1> a wartosc −5 przyjmuje dla dwoch argumentow 2 i 10.
9 sty 19:56
pata: Wyszlo mi, ze f(x)= −x
2−4x−3
Moglby ktos to sprawdzic

?
9 sty 20:00
Ajtek:

Coś nie tak.
9 sty 20:03
Janek191:

q = 1 a < 0
f(2) = f(10) = − 5
więc
f(x) = a*(x − p)
2 + q = a*(x − 6)
2 + 1
a*(2 − 6)
2 + 1 = − 5
16 a = − 6
| | 3 | |
f(x) = − |
| *(x − 6)2 + 1 |
| | 8 | |
9 sty 20:15
Janek191:
| | 3 | | 3 | | 9 | | 27 | | 2 | |
f(x) = − |
| *( x2 − 12 x + 36) + 1 = − |
| x2 + |
| x − |
| + |
| |
| | 8 | | 8 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 3 | | 9 | | 25 | |
f(x) = − |
| x2 + |
| x − |
| |
| | 8 | | 2 | | 2 | |
============================
9 sty 20:20
pata: Zgubilam minusa tam powinien byc przedzial (−∞,−1>
9 sty 20:22
Ajtek:
Nawet gdyby, to nadal Twoje rozwiązanie jest błędne. Na moim rysunku masz przedstawioną funkcję
y=−x2−4x−3.
9 sty 20:24
pata: Juz znalazlam blad, dzieki!
9 sty 20:29
Jolanta: y
w=1
−5=a*2
2+b*2+c
1=a*6
2+b*6+c
−5=4a−24a+c
1=36a−72a+c /*(−1)
−5=4a−24a+c
−1=36a−c
−6=16a
9 sty 20:45
Jolanta: to dopisz tego minusa i licz
9 sty 20:46