pomocy
pawel: Pole podstawy ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest rowne 64. wysokość ściany bocznej 5.
Oblicz pole powierzchni bocznej i objetosc
9 sty 19:50
Ajtek:
A jakiś wkład własny
9 sty 19:52
5-latek: Wobec tego jaka jest dlugosc boku podstawy ?
Gdzie pada wysokość tego ostrosłupa ?
9 sty 19:52
Saizou :

a
2=64
a=8
H
2+4
2=5
2 →H=3
9 sty 19:55
pawel: Podstawa 8, wysokość sciany bocznej w połowie długości boku więc dzielimy na trojkaty dwa,
podstawy po 4, wysokość 5. Ramie bocznej to 42 + 52 = Ramię2 więc Ramię2= 41 więc Ramię=
√41 ?
9 sty 19:56
Jack:

Pp to jest kwadrat czyli
a
2 = 64
a = 8
wysokosc sciany bocznej − h
wysokosc calego ostroslupa − H
z pitagorasa... oblicz H
9 sty 19:56
pawel: Na to nie wpadłem... a to co ja robię to dobrze ?
9 sty 19:56
Jack: wydaje sie ok, ale nie ma po co liczyc ramienia ; D
9 sty 20:21