rachunek prawdopodobieństwa
grudka: Bardzo proszę o jakieś wskazówki.
https://imageshack.com/i/pa2MCvaij
https://imageshack.com/i/pbHYGdRWj
680.
|Ω|=42*41*40*39*38
A−wytypowano dokładnie trzy liczby spośród pięciu wylosowanych
B−wytypowano dokładnie pięć liczby spośród pięciu wylosowanych
C−wytypowano dokładnie cztery liczby spośród pięciu wylosowanych
|A|=C
35*39*38
|B|=1
|C|=C
45*38
Co zrobiłam źle?
682.
|Ω|=C
512=792
A−−stosunek liczby kul białych do liczby kul czarnych w urnie pierwszej uległ zwiększeniu,
czyli:
1' wylosowano jedną białą i cztery czarne
C
18=8
2' wylosowano dwie białe i trzy czarne
C
28*C
34=112
3' wylosowano trzy białe i dwie czarne
C
38*C
24=336
Razem: 456
P(A)=456/792=19/33
Nie mam pojęcia skąd w odpowiedziach wzięła się ta 14−stka
683.
Rozumiem, że tak jest ale nie umiem uzasadnić
687.
Nie mam pomysłu. : (
9 sty 19:37
PW: Bardzo prosisz o jakieś wskazówki? Dam jedną, wcale nie złośliwą.
Przepisz jedno zadanie tutaj (jeden wątek − jedno zadanie), bez swoich sugestii i
spokojnie poczekaj. Te "imageszaki" są słabo czytelne i wymagają od pomagającego − nie wiem −
przepisania sobie na kartkę i polemizowania z Twoimi pomysłami? Mało kto będzie miał na to
ochotę.
9 sty 21:20
grudka: 680. W grze Expres Lotek losowanych jest pięć spośród liczb 1,2,3,...41,42. Gracz zawarł jeden
zakład na najbliższe losowanie (czyli wytypował pięć liczb spośród czterdziestu dwóch).
Oblicz, ile razy prawdopodobieństwo trafienia "trójki" (wytypowania dokładnie trzech liczb
spośród tych, które będą wylosowane) jest większe niż prawdopodobieństwo trafienia
a) "piątki"
b) "czwórki"
9 sty 21:35
PW: Zbiór zdarzeń elementarnych Ωskłada się z 5−elementowych podzbiorów zbioru 42−elementowego.
zdarzenia są jednakowo prawdopodobne (każde pięć liczb ma jednakowe szanse wylosowania),
spełnione są więc założenia twierdzenia zwanego klasyczną definicją prawdopodobieństwa.
Zdarzenie A
3 − "wytypowano dokładnie trzy wylosowane liczby" polega na wytypowaniu trzech
liczb spośród wylosowanych i jednocześnie dwóch liczb spośród pozostałych, jest więc
| | | | | | 4·5 | | 36·37 | |
|A3| = | · | = |
| · |
| = 10·18·37 = 6660. |
| | | | 2 | | 2 | |
Zdarzenie A
5 − "wytypowano wszystkie pięć wylosowanych numerów" jest pojedynczym zdarzeniem
elementarnym (można to zrobić tylko na jeden sposób), a więc
| | P(A3) | | 6660 | | 1 | |
|
| = |
| : |
| = 6660. |
| | P(A5) | | |Ω| | | |Ω| | |
Jak widać liczenie mocy zbioru Ω (wzór (1)) nie było potrzebne do udzielenia odpowiedzi, liczba
|Ω| występuje w obu ułamkach i skraca się, niektórzy w takich wypadkach piszą od razu, że
| | P(A3) | | |A3| | |
|
| = |
| . |
| | P(A5) | | |A5| | |
Zadanie b) liczymy podobnie.
9 sty 22:45