matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica
gość:
Oblicz granicę : lim n→
∞
√
5n
(
√
3n+4
−
√
3n
). Z góry dziękuję za pomoc
9 sty 19:30
Saizou :
√
3n+4
+
√
3n
(
√
3n+4
−
√
3n
)•1=(
√
3n+4
−
√
3n
)
=
√
3n+4
+
√
3n
(
√
3n+4
−
√
3n
)(
√
3n+4
+
√
3n
)
3n+4−3n
4
=
=
√
3n+4
+
√
3n
√
3n+4
+
√
3n
√
3n+4
+
√
3n
4
√
n
*
√
5
lim
n→
∞
√
5n
•
=lim
n→
∞
=
√
3n+4
+
√
3n
√
n
(
√
3+4/n
+
√
3
)
√
5
√
5
√
5
√
15
=lim
n→
∞
=
=
=
√
3+4/n
+
√
3
√
3
+
√
3
2
√
3
6
9 sty 19:41
Krzysiek:
wow
9 sty 19:43