całki
dv: witam nie wiem jak obliczyć tą całkę, napewno przez podstawienie ale nie wiem pogubiłem się
∫cos7x*sinx*dx
postanowiłem że za zmienną wezmę:
t=cos7
dt= −7(cosx)*sinx*dx
dt−7(cosx)6 = sinxdx
i tu niby wszystko okej ale jak już obliczam całkę to nie może mi wyjśc
wynik powienien być:
−18cos8x+C
9 sty 19:17
dv: t=(cosx)7
9 sty 19:18
Jerzy:
t = cosx
9 sty 19:26
Saizou :
cosx=t
−sinx dx=dt
sinx dx=−dt
| | 1 | | 1 | |
∫t7•(−1)dt=−∫t7 dt=− |
| t8 =− |
| cos8x + C |
| | 8 | | 8 | |
spr.
| | 1 | | 1 | |
(− |
| cos8x + C )'=− |
| •8cos7x*(−sinx)=cos7x*sinx |
| | 8 | | 8 | |
9 sty 19:26
Janek191:
t = cos
7 x ⇒ cos x =
7√t
| | dt | |
dt = 7 cos6 x* ( − sin x) dx ⇒ sin x dx = − |
| |
| | 7 cos6 x | |
| | − dt | | 1 | | 1 | |
∫ cos7 x*sin x dx = ∫ cos7 x* |
| = − |
| ∫ cos x dt = − |
| ∫ 7√t dt |
| | 7 cos6 x | | 7 | | 7 | |
=
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
= − |
| ∫ t17 dt = − |
| * |
| t87 = − |
| t87 + |
| | 7 | | 7 | | 17 +1 | | 8 | |
C =
| | 1 | | 1 | |
= − |
| *( cos7 x)87 + C = − |
| cos8 x + C |
| | 8 | | 8 | |
9 sty 19:33
dv: no racja, przeczkolny błąd bo przecież samo cosx za t a nie razem z potęgą dzięki wielkie ziom
9 sty 19:34