matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Prosze o pomoc
K:
Znajdz wzor funkcji ktorej wykresem jest hiperbola o asypmtocie poziomej y=4 przecianjącą oś y w punkcie (0,6) oraz przechadzace przez punkt(4,1)
16 gru 18:02
Eta:
Piszesz postać kanoniczną tej funkcji
a
f(x) =
+q
x −p
a
q= 4 to f(x) =
+4
x−p
P(0,6) i (4,1) należą do wykresu tej funkcji to:
a
6=
+4
0−p
i
a
1=
+4
4−p
rozwiązując układ tych równań: a= −2p
a
12
i
= −3 to: −2p= −12 +3p => p=
4−p
5
24
to; a = −
5
−24
zatem: f(x) =
+4
5(x −
12
5
)
−24
f(x) =
+4
5x−12
17 gru 01:07
k:
dzięki wielkie
17 gru 19:17