geometria analityczna
Ania: pomocy
zbadaj wzajemnie położenie płaszczyzny pi : 2x+2y−z+6 i prostej l : x=1+2t,y=−1−3t,z=−2t
9 sty 18:23
5-latek: A w książce czy w notatkach nic a nic ?
9 sty 18:26
Ania: książki nie posiadam , a w notatkach znalazłem badaniu 2 prostych a nie płaszczyzny i prostej
i dlatego problem
9 sty 18:31
utem:
Zbadaj wzajemnie położenie płaszczyzny i prostej.
n
→=[2,2,−1] wektor prostopadły do płaszczyzny π.
k
→=[2,−3,−2] wektor równoległy do do prostej l
[2,2,−1]o[2,−3,−2] =2*2+2*(−3)+(−1)*(−2)=4−6+2=0
wektory są prostopadłe.⇔prosta leży w płaszczyźnie π lub jest do niej równoległa
P=(1,−1,0)∊l
Liczysz odległość P=(1,−1,0) od płaszczyzny π
| | |2*1+2*(−1)−1*0+6| | | 6 | |
d(P,π)= |
| = |
| =2≠0 |
| | √22+22+12 | | 3 | |
Prosta l jest równoległa do π.
9 sty 20:46