Tożsamości trygonometryczne
CodeBlocks: Udowodnij tożsamość trygonometryczną :
a )
cos2x ( 1 + tgx tg2x) = 1
b )
| sin(x + y ) − sin(x−y) | | 1 | |
| = − |
| |
| cos(x+y ) − cos (x − y) | | tgx | |
c)
cos
2(x+y) − cos
2(x−y) = − sin2xsin2y
9 sty 18:15
Bogdan:
| | sinx | | sin2x | | sinx*2sinxcosx | |
a) L = cos2x + cos2x* |
| * |
| = cos2x + |
| = |
| | cosx | | cos2x | | cosx | |
= cos
2x − sin
2x + 2sin
2x = ... dokończ
9 sty 18:33
CodeBlocks: :C
9 sty 21:08
Bogdan:
co C?
9 sty 21:19
Bogdan:
nie znasz wzoru skróconego mnożenia a2 − b2?
9 sty 21:19