Oblicz
Karolcia: Jak to obliczyc?
√2x
X= log2 z (1/9)
2y= 1/9
Zmienic podstawe logarytmu z 2 na √2?
9 sty 17:48
utem:
Napisz treść zadania, tak jak pisze w książce.
9 sty 17:52
Karolcia: Uporzadkuj liczby rosnąco ta liczba to b
W odpowiedzi jest napisane, iz b =1/3
9 sty 17:54
Karolcia: {√2}x
9 sty 17:55
utem:
Jakie są te liczby do uporządkowania?
9 sty 17:56
Karolcia: |1+3a|+ √2«2/√2
A=−1/3tyle mi wyszli
B= √2log2 1/9
C = cos 540 +sin 390
9 sty 17:59
Karolcia: C= cos 180+sin 30=−1+1/2=1/2
Tylko nie wiem co z b
9 sty 18:03
Karolcia: Tzn − 1/2
9 sty 18:04
utem:
| | 1 | |
B=√2*log2( |
| )2=√2log2(3−2)=−2√2log2(3) |
| | 3 | |
teraz szacowanie :
log
2(3)>1, stąd B jest najmniejsza.
B<C<A
9 sty 18:17
Karolcia: Nie można podac dokladnej wartosci?
9 sty 18:29
Kacper:
9 nie jest potęgą liczby 2, dlatego nie da się
9 sty 18:33
utem:
Nie trzeba i nie można, możesz za pomocą kalkulatora obliczyć przybliżoną wartość.
Masz znać własności logarytmów.
9 sty 18:34
Karolcia: Dobrze

Dziękuję :3
9 sty 18:38