matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz granicę
krwawa_mery:
sin(3x) + 2x
lim
= A jeszcze ten przykład?
sin(5x) + 3x
x→0
9 sty 17:26
Janek191:
sin (3 x)
2
+
3 x
3
f(x) =
sin (5 x)
3
+
5 x
5
więc
2
1 +
3
lim f(x) =
=
3
1 +
5
x→ 0
9 sty 17:32
Janek191:
Pomyłka − zaraz poprawię
9 sty 17:33
krwawa_mery:
ok, ja tu jestem jak coś
9 sty 17:35
Janek191:
sin (3 x)
2
+
3 x
3
f(x) =
sin ( 5 x)
5
*
+ 1
5 x
3
więc
2
1 +
3
5
8
5
3
5
lim f(x) =
=
:
=
*
=
5
1*
+ 1
3
3
3
3
8
8
9 sty 17:39