rachunek prawdopodobieństwa
grudka: Proszę o pomoc w kilku zadankach ze zbioru Kiełbasy :
https://imageshack.com/i/p5BAmOC7j
https://imageshack.com/i/pbHYGdRWj
670.
Mianownik to skrócone przez szóstkę 100*99*98, czyli |Ω|
Nie zgadza mi się licznik wyniku.
Widzę, że opcje, w których trzy losy dawałyby wygraną conajmniej 40zł (bez względu na
kolejność) to:
20 20 20
p p 50
10 10 50
10 10 20
20 20 p
20 20 10
20 20 10
20 20 50
p 10 50
p 20 50
Czy coś przeoczyłam?
Wychodziłoby z tego, że |A|= 10782, co z kolei po skróceniu dawałoby 1797≠6026
Próbowałam jeszcze "szczęścia" z drugiej strony, tj oblicząjc |A'|, ale też mi nie wyszło...
674.
|Ω|=10*9*8
Żeby nie było kul w tym samym kolorze,muszą być trzy różne kule, czyli:
b z n
b c z
n c z
n b z
|A|=4≠5 : ( Kilka razy próbowałam, a więcej niż czterech opcji nie widzę...
576.
No tutaj to chyba w odpowiedział dot c) i chyba d) były błędy, no bo:
c) liczba jest podzielna przez 5, jeśli jej ostatnią cyfrą jest 0 lub 5, a tutaj ostatnią
mogłaby być 2 lub 1
d) |D|= C
25*3*2+C
35=70, czyli P(D)=70/420=1/6
677.
|Ω|=17*16
Nie wiem jak sensownie obliczyć to A.
9/17 to przed skróceniem mogłoby być 144/(17*16)
144 to S
n ciągu o a
1=8, a
n=16 i r=1, co ma jakiś sens, bo:
pierwsza liczba −> zbiór możliwych drugich liczb
8 −> {10,11,12,13,14,15,16,17} |Z|=8
9 −> {} |Z|=8
10 −> {} |Z|=9
11 −> {} |Z|=10
12 −> {} |Z|=11
13 −> {} |Z|=12
14 −> {} |Z|=13
15 −> {} |Z|=14
16 −> {} |Z|=15
17 −> {} |Z|=16
Ale jakoś, hm... Można by trochę prościej to zorganizować? Bo mój tok rozumowania tutaj
przerasta sam siebie : (
|A|=
9 sty 17:10
grudka: odważy się ktoś podjąć matematyczne wyzwanie, proszę?
9 sty 19:16
Kacper:
Za dużo czytania
9 sty 19:21
grudka: Niech jakiś dobry człowiek pomoże chociaż w jednym ; )
9 sty 19:38
PW: 670. Nie widzę {10, 20, 50}, a dwa razy wypisałaś {20, 20, 10}.
Tak właśnie należy pisać o wynikach losowania trzech losów. Nie są to żadne "opcje", ale
3−elementowe podzbiory zbioru 100−elementowego.
9 sty 21:13
utem:
Napisz odpowiedzi do zadań. Są żmudne rachunki, mogę się pomylić,
a nie chce mi się kilka razy liczyc.
9 sty 21:49
+=+: a najlepiej napisz bezpośrednio do p. Kiełbasy
9 sty 21:53
utem: 674
4B,3C,2Z,1N
Łącznie 10 kul
A− wylosowano 3 kule o różnych kolorach
{B,C,Z},{B,C,N},{B,Z,N},{C,Z,N}
|A|=(4*3*2+4*3*1+4*2*1+3*2*1)=(24+12+8+6)=50
9 sty 22:59
utem:
670, po dołączeniu {20,10,50} będzie dobry wynik:
10 sty 15:41