matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz granicę
krwawa_mery:
2+4+6+...+2n
a) lim
=
1+2+3+...+n
n→
∞
3*3
2
n
+
1
− 2 * 2
n
+ 2
b) lim
4 * 4
n
− 5 * 9
n
+7
n→
∞
9 sty 17:05
olekturbo:
2+4+6+...+2n
2+2n
a
n
=
*n = n
2
+n
2
1+2+3+...+n
1+n
1
1
a
n
+
*n =
n
2
+
n
2
2
2
2n
2
+2n
2
2+
n
lim n −>
∞
=
= 2
n
2
+n
1
1+
n
9 sty 17:08
krwawa_mery:
Dziękuję bardzo
9 sty 17:24