Geometria analityczna .
Ania: Znajdz punkt symetryczny do pkt A(0,5,−2) względem prostej l: x−2−3 = y−11 = z−2
pomoże ktoś rozwiązać ? wiem że to nie jest trudne ale , niemam już siły
utem:
A(0,5,−2)
1) Znajdujesz rzut punktu A na prostą l.
l:
x=2−3t
y=1+t
z=−2t, t∊R
k
→=[−3,1,−2] wektor kierunkowy prostej l.
P(x,y,z) − rzut prostopadły, P∊i i AP
→⊥k,
P(2−3t,1+t,−2t)
AP
→=[2−3t,t−4,−2t+2]
k
→ o AP
→=0⇔
[−3,1,−2] o[2−3t,t−4,−2t+2]=0
−3*(2−3t)+t−4−2*(−2t+2)=0⇔t=1
P=(−1,2,−2)
P jest środkiem odcinka AA'
−−−−−−−−−−−−−−−−
x'=−2
y'=−1
z'=−2
A'=(−2,−1,−2) posprawdzaj rachunki