uklad równań
Chrupanko: Bardzo proszę o wskazówkę, jak rozwiązać układ równań

Od czego zacząć?
x(y+z) = 3
y(z+x) = 19
z(x+y) = 20
9 sty 16:24
olekturbo: xy+xz = 3 −> xy = 3−xz
yz + xy = 19
xz +yz = 20
yz+3−xz = 19
yz−xz = 16
yz+xz = 20
2yz = 36
yz = 18
xy = 1
xz = 2
9 sty 16:28
Jack: xy + xz = 3
xy + yz = 19
xz + yz = 20
odejmijmy drugie i trzecie rownanie (w sensie trzecie od drugiego...czy tam drugiego od
trzeviego?xD)
wtedy :
xy + xz = 3
xy − xz = − 1 =>>> przenosimy zeby miec xy po jednej stronie czyli : xy = −1+xz
podstawiajac do pierwszego
−1+xz + xz = 3
2xz = 4
xz =2
wtedy
xy = −1 + 2 = 1
podstaw teraz to do jakiegokolwiek...
9 sty 16:29
olekturbo:
2y = z
y*2y = 18
2y
2 = 18
y
2 = 9
y = 3 v y = −3
z = 6 v z = −6
spr:
3 = 3
19 = 19
20 = 20
9 sty 16:32
piotr: xy+xz=3
yz+xy=19
xz+yz=20
podstawienie:
xy=a
yz=b
xz=c
a+c=3
b+a=19
c+b=20
9 sty 16:36
Chrupanko: W porządku, policzyłem tak jak mi podpowiedzieliście, ale...

Jak potem z wyników (xz = 2, xy = 1, yz = 18) wyciągnąć ile wynosi x, y I z?
Czyli...
I przyrównujemy...
9 sty 16:44
Chrupanko: Czyli po dalszym przeliczeniu...
y = 3 v −3
z = 6 v −6
x = 1/3 v − 1/3
Dziękuję wszystkim za pomoc!
9 sty 16:46
olekturbo: Przecież w moim poście z 16:32 masz wszystko rozwiązane
9 sty 16:46
olekturbo:
9 sty 16:46
Chrupanko: Tak, ale chciałem jeszcze sam wszystko przeliczyć od początku, żeby zrozumieć co I jak się
dzieje
9 sty 18:12