Wyznacz zbiór wartości funkcji tygonometrycznej
Antek: Wyznacz zbiór wartości funkcji f(x)=2+sin(2x+π/6)+cos2x
Mam na to zadanie bardzo banalny sposób, ale nie wiem czy poprawny.
przesunięcie π/6 nie zmienia zw, więc zapisuję f(x)=2+sin2x+cos2x
Dodatkowo, to czy będzie 2x czy x też nic nie zmienia w ZW więc zapisuję f(x)=2+sinx+cosx
A to po lekkiej korekcie, mianowicie zamianie cosx na sinx i dodaniu wychodzi ZW<2−√2,2+√2>
Czy taki zapis jest poprawny?
Jeśli nie, to jak inaczej mogę policzyć ZW?
9 sty 16:17
Jerzy:
f(x) = 2 + 2sin2x*cos0 = 2 + sin2x .... i teraz ustalaj
9 sty 16:23
Jerzy:
sorry .. f(x) = 2 + 2sin2x oczywiście
9 sty 16:24
Jerzy:
− 1 ≤ sin2x ≤ 1
−2 ≤ 2xin2x ≤ 2
0 ≤ 2 + 2sin2x ≤ 4
9 sty 16:26
Antek: a czy mój zapis jest poprawny?
9 sty 16:28
Jerzy:
nie ...f(x) = 2 + sin2x + cos2x ≠ 2 + sinx + cosx
9 sty 16:31
Antek: no tak, ale chodzi o ZW, ktory sie nie zmieni
9 sty 16:43
Jerzy:
ja się pomyliłem , to jest złe rozwiązanie
9 sty 16:48
Kacper:
Antek, to nie jest poprawna odpowiedź ani tym bardziej rozwiązanie.
9 sty 16:55
Antek: Czyli jak poprawnie to rozwiazac?
9 sty 17:16
Kacper:
| | π | |
Wyznaczmy zbiór wartości funkcji g(x)=sin(2x+ |
| )+cos2x |
| | 6 | |
| | π | | 1 | |
sin(2x+ |
| )= |
| (cos(2x)+p3sin(2x)) |
| | 6 | | 2 | |
| | 3 | | √3 | | π | |
g(x)= |
| cos2x+ |
| sin(2x)=√3cos( |
| −2x) |
| | 2 | | 2 | | 6 | |
Zatem Zw
g=<−
√3,
√3>
Jaki zbiór wartości ma funkcja f,to sobie ustalisz
9 sty 17:28
Antek: Dzieki, jestes bogiem!
9 sty 17:45
Kacper:

tylko człowiekiem
9 sty 17:47