Rownanie stycznej
Danielczyk: Prosze pomocy w rozwiazaniu tego zadania(jezeli to jest mozliwe zeby bylo dokladne rozpisane)
| | 2x | |
Napisac rownanie stycznej do wykresu funkcji f(x)= |
| w punkcie (√2,f(√2)) |
| | 1+x2 | |
Probowalem zrobic to sam ale w koncu mam odpowiedz 2/2x i dalej nie wiem co robic
9 sty 15:30
Jerzy:
styczna to prosta, a nie hiperbola
9 sty 15:31
Jerzy:
pokaż obliczenia, znajdziemy błędy
9 sty 15:32
Danielczyk: czy pan moglby wyjasnic jak mnie zrobic to zadanie?
9 sty 15:33
Danielczyk: no ok po pierwszej znalazlem pochodna 2/2x potem podstawilem to (√2,f(√2)) i otrzymalem 0,25 i
4
a potem juz nie wiedzialem co zrobic wlasnie dlatego prosze pomocy
9 sty 15:34
Metis: Licz pochodną f(x) albo od razu pochodna w pkt. x0=√2
9 sty 15:35
Jerzy:
1) policz pochodną
2) policz: f'(√2)
3) policz: f(√2)
4) styczna: y = f'(√2)(x − √2) + f(√2) .... i koniec
9 sty 15:35
Danielczyk: z 4 mam problem cos mnie nie wychodzi
9 sty 15:36
olekturbo: y−y
0 = f'(x)(x−x
0)
| | 2(1+x2)−2x*2x | | 2−2x2 | |
f'(x) = |
| = |
| |
| | (1+x2)2 | | (1+x2)2 | |
x
0 =
√2
9 sty 15:37
Danielczyk: Dziekuje bardzo teraz widze ze za duzo bledow mialem w obliczeniach
9 sty 15:47