Prosiłbym o pomoc w rozwiązaniu pochodnych.
Zuzanna216: Prosiłbym o pomoc w rozwiązaniu pochodnych.
f(x)= sin2 x −cos2 x
f(x)=(2+3x)5
f(x)=arctg(x+√x+x2)
f(x)=ln(tg(x/2))−(cosx)ln(tgx)
Będe bardzo wdzięczny za pomoc, a było by super jakby ta kochana osoba, która mi pomorze
napisała krok po kroku jak to zrobić. Z góry dzięki.
9 sty 15:00
Benny: f(x)=−cos2x
f'(x)=2sin2x
9 sty 15:02
Jerzy:
a) f'(x) = 2sinxcosx + 2cosxsinx = 2*sin2x
9 sty 15:02
Jerzy:
b) f'(x) = 5(2 +3x)4*3 = 15(2 + 3x)4
9 sty 15:03
Zuzanna216: a w tym a z kąd się wzieło 2sinxcosx
9 sty 15:14
Zuzanna216: Dobra już rozkminilam
9 sty 15:18
Jerzy:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
d) f'(x) = |
| * |
| * |
| − [−sinx*ln(tgx) + |
| | tg(x/2) | | cos2(x/2) | | 2 | |
9 sty 15:43
kameluna: 12x−3x
2/x
4−16x
2 obliczcie mi to prosze was

to tzw funkcja wymierna
9 sty 16:02
Jerzy:
a co masz z tym zrobić ?
9 sty 16:03
olekturbo: [(12−6x)(x4−16x2)−(4x3−32x)(12x−3x2)]/(x4−16x2)2
9 sty 16:04
kameluna: 8k7s5m8:(2k2sm4)2
9 sty 16:08
Jack: | 12x − 3x2 | | 3x(4−x) | | 3x(4−x) | |
| = |
| = |
| = |
| x4−16x2 | | x2(x2−16) | | x2(x−4)(x+4) | |
| | 3x(x−4) | | 3x | | 3 | |
− |
| = − |
| = − |
| |
| | x2(x−4)(x+4) | | x2(x+4) | | x(x+4) | |
9 sty 16:10
olekturbo: a co jest zmienną
9 sty 16:11
kameluna: (2x−5)
2−(x−3)(x+3)−4(6−5x) obliczcie jak mozecie

dziekuje zad wykonaj na wielomianach
9 sty 16:12
olekturbo: 8k7s5m8/4k4s2m8 = 4k3s3
9 sty 16:12
kameluna: i jeszcze jedno zadanko x/x−4=x−3
9 sty 16:17
olekturbo: x=(x−3)(x−4)
x = x2−4x−3x+12
x2−8x+12 = 0
x2−8x+16 −4 = 0
(x−4)2−4 = 0
(x−4−2)(x−4+2) = 0
x−6 = 0 v x −2 = 0
x = 6 v x = 2
9 sty 16:19
kameluna: rozwiaz rownania a. 4x
3+12x
2−x−3=0
b.12x
3−8x
2=27x−18
c. 3x
2+4x=x
3
d. 8x
3−64=0
e. 16x
4−25
f 49−81x
4 bardzo prosze was o pomoc poniewaz nic nie kumam z tego dziekuje serdecznie

Będę bardzo wdzieczna za odppowiedzi poprawne

9 sty 16:22
olekturbo: uczysz sie dla siebie czy zeby po prostu miec zaliczone?
9 sty 16:24
kameluna: olekturbo dziekuje za szybka odpowiedz
9 sty 16:25
kameluna: dla siebie
9 sty 16:26
kameluna: i zeby zdac egz a ja nic nie roumiem jesli chodzi o metode wzorow skroconego mnozenia jak jest
np w zadaniu x
4 −81 wtedy nie wiem co mam robic
9 sty 16:27
kameluna: bo grupowanie wyrazow, wyłączanie przed na wias to cos rozumiem
9 sty 16:28