Dowód
matematyk97: | | n(n−3) | |
Uzasadnij, że liczbę wszystkich przekątnych n kąta wypukłego można wyrazić wzorem |
| |
| | 2 | |
9 sty 13:38
9 sty 13:44
Jerzy:
z jednego wierzchołka można wyprowadzić: ( n − 3 ) przekatnych,
mnożymy razy n wierzchołków i dzielimy przez 2 , bo np. przkatna AD, to ta sama przekatna co DA
9 sty 13:45
matematyk97: Rozumiem to tylko mi chodziło o dowód nie taki na przykładach.
W odpowiedzi do tego zadania mam, że powinno to być uzasadnione z: C2n−n
9 sty 13:51
Jerzy:
No to sprawa jest prosta.. szukamy 2 elementowe kombinacje zbioru n elementowego
i od wyniku odejmujemy liczbę boków ( bok nie jest przekątną ), stąd:
9 sty 13:59
Jerzy:
| | n! | | (n−2)!*(n−1)*n | | (n−1)*n | |
k = |
| − n = |
| − n = |
| − n |
| | 2!(n−2)! | | 2*(n−2)! | | 2 | |
| | n2 − n − 2n | | n2 − 3n | | n(n−3) | |
= |
| = |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
9 sty 14:08
matematyk97: Dzięki dzięki, nie musiałeś rozpisywać

Nie pomyślałem, że to jest jak łączenie dwóch punktów
gdzie kolejność jest nie ważna i trzeba odjąć liczbę boków
9 sty 14:16