wyznacz wszystkie pary liczb calkowitych(x,y)
pola: (x2+2003)(y2+2003)=2003(x+y)2
9 sty 12:37
Janek191:
x
2 y
2 + 2003 x
2 + 2003 y
2 + 2003
2 = 2003 x
2 + 2*2003 x*y + 2003 y
2
(x*y)
2 + 2003
2 = 2*2003 x*y
(x*y)
2 − 2*2003 x*y + 2003
2 = 0
t = x*y
t
2 − 2*2003 t + 2003
2 = 0
Δ = 4*2003
2 − 4*1*2003
2 = 0
x*y = 2003
9 sty 12:50
Janek191:
x = 1 y = 2003
lub
x = 2003 y = 1
lub
x = − 1 y = − 2003
lub
x = − 2003 y = − 1
9 sty 12:54
pola: nie mogę tego olbiczać z delty, gdyż jeszcze tego nie robilismy
9 sty 16:15
piotr: Δ niepotrzebna, wystarczy zastosować wzór skróconego mnożenia.
9 sty 16:23
pola: okej, tak też zrobiłam
9 sty 16:23