Prawdopodobieństwo, lvl studia
Kulka: Proszę o sprawdzenie
Średnio 2 na 10 jajek nie nadaje się na pisankę. Oblicz prawdopodobieństwo, że wśród 60 jajek
wystarczy ich na mniej niż 45 pisanek.
n=60
p=0,2
q=0,8
m=np=12
VX=npq=9,6
| | 45−60 | | −15 | | 15 | |
P(X<45) = P(U< |
| ) = P(U<− |
| ) = P(U> |
| ) = 1 − |
| | √9,6 | | √9,6 | | √9,6 | |
| | 15 | |
P(U< |
| ) = 1 − F(4,84) = 1 − 0,9999993508 |
| | √9,6 | |
wydaje mi się, że na wstępie źle założyłam p i nie jestem pewna wyniku
bo dystrybuanta 4,84 to za dużo, nie powinna mi taka wyjść bo tak naprawdę do dyspozycji mam
tylko tablice do 3,49