Ciąg arytmetyczny
Ola: Wyznacz cztery liczby tworzące ciąg arytmetyczny jeśli różnica tego ciągu jest równa 2, a
iloczyn wszystkich liczb wynosi −15

Prosiłabym o pomoc
9 sty 11:36
ICSP: −1,1,3,5 albo −5 , −3 , −1 , 1
9 sty 11:37
Ola: Prosiłabym również o bardziej szczegółowe rozwiązanie
9 sty 11:43
ICSP: Iloczyn tych liczb jest całkowity więc wszystkie są całkowite.
Iloczyn jest ujemny więc nieparzysta liczba z tych liczb jest ujemna.
Różnica jest równa 2 więc dwiema spośród tych liczb muszą być liczby −1 , 1.
Resztą już łatwo dobrać: −1 , 1 , 1+2 , 1 + 4 albo 1 , −1 , −1 − 2 , −1 − 4.
9 sty 11:49
ICSP: ZChociaż w sumie mogą być jeszcze niewymierne
9 sty 11:53
Ola: A czy da się to jakoś matematycznie zapisać, jakimiś równaniami ?
9 sty 11:55
ICSP: Niewymiernych moje rozwiązanie nie łapie, więc zrozibmy algebraicznie:
Oznaczmy, pierwszą z liczb przez a. Wtedy pozostałe to : a + 2 , a + 4 , a + 6. Dostajemy
równanie: a(a+2)(a+4)(a+6) = − 15
Podstawiamy t = a2 + 6a :
t2 + 8t + 15 = 0
t1 = −5 , t2 = −3
Dalej:
a2 + 6a = − 5 v a2 + 6a = − 3
a = − 5 , a = −1 , a = −3 ± √6
i musisz wypisać IV czwórki liczb.
9 sty 12:00
Janek191:
a, a + r, a + 2 r, a + 3 r − ciąg arytmetyczny
r = 2, więc
a, a + 2, a + 4, a + 6
a*(a +2)*(a + 4)*(a + 6) = − 15 = − 1*1*3*5
lub
a*(a +2)*(a + 4)*(a + 6) = − 15 = −5*(−3)*(−1)*1
9 sty 12:06