Jak wykonac to zadanie?
Xxx: Dana jest funkcja kwadratowa f(x)=−2x2+c
a)Naszkicuj kilka parabol y=−2x2+c dla roznych wartosci wspolczynnika c
9 sty 10:59
Paulina: podstaw dowolną liczbe całkowitą pod c
9 sty 11:18
Xxx: A co z −2x
2 
I co później zrobić z tym c
9 sty 11:23
Paulina: obliczasz jak wygląda parabola.Liczysz miejsca zerowe, jesli są, wierzchołek itd a=−2 a wiec
parabola ma ramiona skierowane do dołu
9 sty 11:26
Paulina: −2x
2−4
f(0) = −4
f(1)=−2−4=−6
f(2)=−12
f(−1)=−6
f(−2)=−12
brak miejsc zerowych funkcji parabola

nie usmiechnieta
wierzchołek punkt (0,−4) i tyle rysujesz i tak z innymi liczbami
9 sty 11:28
ICSP: Zacznij od narysowania wykresu g(x) = −−2x2, potem zauważ, że f(x) powstaje przez translacje
g(x) o wektor [0 , c]
9 sty 11:40