Jeśli a = p3{9p{3}} * p{27} to log_9 a jest równy:
Ania:*: Jeśli a =
3√9 √3 *
√27 to log
9 a jest równy:
jak liczyć to?
ten pier. 3 stopnia to jest pod tym kolejny pierwiastek ten z 3.
zacząłem przekształcać, że:
| | 1 | | 1 | |
3√9 to 9/div> |
| a √3 pod pierwiastkiem 3 stopnia to 3/div> |
| |
| | 3 | | 6 | |
| | 1 | |
i tak samo z 27, dodaję potęgi jak juz pozamieniałem na 3−ki i wyszło mi 32 |
| |
| | 3 | |
to raczej źle nie?
9 sty 00:11
Dżin: a=
3√9√3*
√27=(3
2*3
0.5)
13*3
32=3
56*3
32=3
146
| | 1 | | 1 | | 14 | | 7 | |
log9(a)= |
| log33146= |
| * |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 6 | | 6 | |
9 sty 00:32
Ania:*: już rozwiązałam, dobrze było
9 sty 00:38
Dżin: ale wyniki mamy takie same?
9 sty 00:39
9 sty 00:39
Ania:*: tak tak, mamy tak samo
9 sty 00:39
Dżin: ohh, z twojego wczesniejszego zapisu wywnioskowałem:
9 sty 00:40
Dżin: następnym razem zapisz:
3
73
9 sty 00:42
Ania:*: jasne, źle zapisałam i się nie zrozumieliśmy
9 sty 00:49
Dżin:
9 sty 00:50