Szeregi
jakubs: Zbadać zbieżność szeregu:
Kryterium porównawcze w postaci granicznej:
| | | | sin(1n) | |
limn→∞ |
| = limn→∞ |
| *n2 = |
| | | | n | |
| | 1 | | sin(1n) | |
∑ |
| jest zbieżny, zatem ∑ |
| zbieżny |
| | n2 | | n | |
OK ?
8 sty 23:11
Saizou :
| sin(1/n) | | 1/n | | 1 | |
| < |
| = |
| a ten zbieżny jako szereg Dirichleta |
| n | | n | | n2 | |
8 sty 23:27
jakubs: w treści zadania miałem podane, że mam skorzystać z tego kryterium "ilorazowego"
Jakiś pomysł na sumę takiego szeregu, bo zbieżność akurat łatwo z d'Alamberta poszła:
?
8 sty 23:47
Benny: @
jakubs jak dobrze pamiętam to, jeśli korzystasz z kryterium ilorazowego to granica musi
Ci wyjść z przedziału (0;+
∞)
9 sty 02:15
9 sty 02:39
jakubs: W notatkach z wykładu też, nie mam takiej informacji, że musi być z przedziału od 0 do
∞, ale
jak granica jest z tego przedziału to ciągi są albo jednocześnie zbieżne, albo rozbieżne
9 sty 02:41
Benny: O to mi chodzi, bo jeśli granica wychodzi Ci 0 to nic nie wiemy
9 sty 13:16
jakubs: To chyba, ja coś źle rozumiem. Zobacz na ten link, jak granica jest 0 i bn jest zbieżny, to an
zbieżny.
9 sty 13:49
Benny: Pierwszy raz to chyba widzę. Poczekajmy aż ktoś inny się wypowie, bo zaciekawiło mnie to
9 sty 14:49
jakubs:
9 sty 15:04
9 sty 18:21
5-latek: dziekuje Ci bardzo za wstawienie
9 sty 18:22
Benny: Nie widzę tu tego.
9 sty 18:26
Metis: Linki nie działaja?
9 sty 18:28
Benny: Działają, ale nie widzę tu tego kryterium.
9 sty 18:29
jakubs: Mam kolejne zadanko, a raczej układ do rozwiązania:
Pierwszą część to:
z= 2kπi
Druga część:
z = 4iπ lub z = −4iπ
Co dalej, jakoś średnio ogarniam to zadanie...
9 sty 18:58
bezendu:
9 sty 19:03
Saizou :
Jakoś nie lubię kryterium porównawczego w postaci granicznej, wolę normalne porównywanie
| 1 | | 1 | |
| ≤ |
| a to jest szereg geometryczny o ilorazie |
| n*3n | | 3n | |
| | 1 | |
równym |
| więc jest on zbieżny |
| | 3 | |
9 sty 19:18
5-latek: Pisal o kryterium ilorazowym wiec znalazłem
9 sty 19:22
jakubs: up up co z 18;58 ?
9 sty 22:19
jakubs: zrobione
9 sty 23:04