Ekstremy i monotoniczności funkcji
Następny: f(x)=x−ln(1+x2)
jak wyliczyc dziedzinę ?
Ekstremy i monotoniczności
8 sty 23:06
Jerzy:
D = R
8 sty 23:18
Jerzy:
Teraz musisz policzyć pochodną
8 sty 23:19
Janek191:
Ekstremum i ekstrema
8 sty 23:20
Następny: seriooo nie wiem
8 sty 23:28
piotr: | | (x−1)2 | |
Pochodna |
| ≥0 w R ma miejsce zerowe w x=1, ale nie zmienia znaku więc nie ma |
| | x2+1 | |
ekstremum. f(x) rosnąca w R.
| | 2(x2−1) | |
Druga pochodna |
| w x=−1 i x =1 ma miejsca zerowe sąto punkty przegięcia |
| | (x2+1)2 | |
wykresu f(x). f``(x) w (−1;1) jest ujemna → f(x) wklęsła w pozostałych przedziałach f(x)
wypukła
9 sty 00:10