prawdopodobieństwo
Maryla27: Rzucamy dwa razy symetryczną kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo otrzymania
a) parzystej liczby oczek w pierwszym rzucie;
b) sumy oczek równej 5.
Prosze o pomoc.
8 sty 23:03
Jerzy:
Ile jest zdarzeń elemrntarnych ?
8 sty 23:07
Janek191:
I Ω I = 6
2 = 36
a) A = {( 2, k),(4,k),( 6, k) , k ∊ { 1,2,3,4,5,6 }}
I A I = 3*6 = 18
8 sty 23:07
Maryla27: Bardzo dziękuje.
b)
|Ω| = 6
2=36
|A| = {(0,5), (5,0), (1,4), (4,1), (2,3), (3,2)}
Proszę.
8 sty 23:16
Janek191:
A = { (0,5) , ... }
I A I = 6
8 sty 23:22
8 sty 23:22
Janek191:
Nie ma 0 na kostce !
8 sty 23:23
Maryla27: Zaćmienie.

Przepraszam.
|A|={(1,4), (4,1), (2,3), (3,2)}
?
8 sty 23:28
Janek191:

Ale A = { (1,4),(4,1),(3,2),(2,3) }
I A I = 4
8 sty 23:56
Maryla27: Bardzo dziękuję.
9 sty 00:39