Pole obszaru
tralala: Oblicz pole figury ograniczonej wykresem f(x)=ex oraz x=(−3), x=2.
odp. 7
ktoś może mi powiedzieć jak się do tego zabrać?
8 sty 21:40
Aga1.:

oblicz całkę
8 sty 21:45
tralala: tylko, że jak obliczę całkę z ex to nic się nie zmieni, bo to e, a ja nie wiem skąd ten wynik
7
8 sty 21:53
tralala: bo jest jeszcze podana, że istenieje styczna do ex w x=0
8 sty 21:56
Aga1.: Przecież w odpowiedzi może być błąd.
8 sty 22:00
Mila:
Nie masz podanego ograniczenia , że y=0, więc to będzie inny obszar.
Podaj całą treść zadania.
8 sty 22:09
tralala: Oblicz pole figury ograniczonej wykresem f(x)=ex oraz x=(−3), x=2 i styczną do wykresu funkcji
y=ex dla x=0
8 sty 22:18
Janek191:
Wyznacz najpierw równanie tej stycznej
8 sty 22:21
Janek191:

2
P = ∫ ( e
x − ( x + 1)) dx =
− 3
8 sty 22:29
Mila:

f(x)=e
x
f'(x)=e
x
f(0)=e
0=1
f '(0)=1
Styczna :
y=x+1
P=
−3∫
2(e
x−x−1) dx
8 sty 22:35