matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pogotowie całkowe
Malwa:
Oblicz całkę:
y
∫
dy.
(x+y)
2
Mógłby ktoś to rozpisać krok po kroku
8 sty 20:49
Jerzy:
a łyżka na to : niemożliwe
8 sty 21:05
piotr:
y
1
2y+2x−2x
=∫
dy=
∫
dy
y
2
+2xy+x
2
2
y
2
+2xy+x
2
1
x
=
ln|y
2
+2xy+x
2
|−∫
dy=
2
y
2
+2xy+x
2
1
x
=
ln|y
2
+2xy+x
2
|−∫
dy=
2
(y+x)
2
1
x
=
ln|y
2
+2xy+x
2
|+
+C=
2
(y+x)
x
=ln|y+x|+
+C
(y+x)
8 sty 23:46