Dlaczego?
NG: Dla pewnej liczby naturalnej k suma suma 4k początkowych wyrazów ciągu geometrycznego (an)
jest 10 razy większa niż suma 2k początkowych wyrazów tego ciągu. Ile razy suma 2k
początkowych wyrazów tego ciagu jest większa od sumy k początkowych wyrazów ciągu?
Zrobiłam to zadanie jednak mam pytanie.
Obliczyłam że q2k=9 i dlaczego wybieramy tylko przypadek gdzie qk=3 a odrzucamy qk=−3?
8 sty 20:22
Aga1.: Nie wiem czy o to Ci chodzi, ale np √9=3 , a √9≠−3
8 sty 21:41
NG: ale przecież √9=−3?
8 sty 22:26
Eta:
Jeżeli k∊N i q≠1 to czy prawdą jest ,że qk= −3?
8 sty 22:38
NG: A jeśliby q=−3√3 i k=3 to qk=3
8 sty 22:49
Eta:
A co wtedy z warunkiem na sumę : S4k=10*S2k ?
8 sty 23:06
Eta:
Jeśli suma S2k −− początkowych wyrazów > Sk −− początkowych wyrazów
to qk>0 zatem qk= −3 −− nie spełnia warunków tego zadania
8 sty 23:13
NG: ok , dzięki
9 sty 10:26