Wektor przesunięcia
Muss45: Mam takie funkcje g(x)=f(x−3) jeżeli f(x)=2x.
to Wektor przesunięcia to [0,−6] ?
8 sty 20:17
Muss45: f(x)=2x
g(x)=2x−6
Czyli o 6 jednostek w dół idzie tak funkcja liniowa . Czyli wektor przesunięcia to [0,−6] ?
8 sty 20:19
zeesp: g(x)=2(x−3)=2x−6=f(x)−6
8 sty 20:19
zeesp: tak wlasnie
8 sty 20:20
Muss45: czyli ok ?
8 sty 20:20
Muss45: Hmm bo u mnie w pod. Było [3,0] i ja kurde tak zgłupiałem
8 sty 20:21
zeesp: (x,f(x))→(x,f(x)−6)
jest git!
8 sty 20:22
Mila:

f(x)=2x
f(x−3) oznacza , że wykres f(x) zostaje przesunięty o wektor [3,0]
wzór funkcji , która jest wykresem po przesunięciu równoległym o wektor [3,0]:
g(x)=2*(x−3)=2x−6
Jeżeli f(x) przesuniemy o wektor [0,−6]
to wzór będzie :
f(x−0)−6
Tu mamy :
g(x)=2x−6
Teraz napisz pełną treść zadania, to będziemy wiedzieć jaką dać odpowiedź.
8 sty 20:40
Muss45: wyznacz wzór funkcji g(x)=f(x−3) naszkicuj jej wykres jeżeli f(x)=2x oraz podaj jej wektor
przesunięcia.
8 sty 21:19
Mila:
To pisz te pierwsze 4 linijki z godziny 20:40. Załącz rysunek.
8 sty 22:17