nierówności funkcji
TheLegend: Co to oznacza w zadaniach nierówności układu równań dla funkcji, że x≤5
Czy to oznacza całe jakby pole po lewo od linii x=5
Czy po prostu linię x=5
Nie wiem czy potrafie jaśniej wytłumaczyć o co mi chodzi, więc dam przykład
{y>x+2
{x≤5
=układ nierówności
Czy punkt np. (−3,1) jest wspolny dla tych nierownosci?
8 sty 20:15
TheLegend: oczywiście w 1 linijce "układu równań" jest zbędne
8 sty 20:16
Janek191:

Tak
8 sty 20:22
TheLegend: dzięki, niby to oczywiste ale w podręczniku nie ma o tym wzmianki
8 sty 20:25
Janek191:
Czerwona linia powinna być przerywana .
8 sty 20:28