Oblicz pochodną
maria : f(x)= ln(2x4+x2)
Oblicz pochodną
8 sty 19:14
Mila:
Podpowiedź:
| | 1 | |
f '(x)= |
| *(2x4+x2)' |
| | 2x4+x2 | |
8 sty 19:17
Nastepny : i wychodzi 2x/x(2x4+x2)
a w odpowiedziach inaczej
8 sty 19:28
Janek191:
| | 8 x3 + 2 x | | 8 x2 + 2 | |
f '(x) = |
| = |
| |
| | 2 x4 + x2 | | 2 x3 + x | |
8 sty 19:51
Nastepny : nie rozumiem
8 sty 19:59
Janek191:
Wzór na pochodną funkcji złożonej :
[ f( g(x)) ]' = ( f(g(x)) )' *( g(x)) '
g(x) = 2 x4 + x2
8 sty 20:04
Nastepny : a to nie jest tak że : ln(2x4+x2) to że jest tak :
(ln(2x4+x2))' i wtedy jest widoczny wzór : lnx gdzie naszym x jest (2x4+x2) ?
8 sty 20:08
Mila:
Czytajcie uważnie co napisane 19:17 i 19:51.
8 sty 20:43