Monotoniczność i Ekstrema
Następny :
Wyznaczyć ekstremum funkcji i zbadaj jej monotoniczność.
Proszę krok po kroku, z góry bardzo dziękuje chce to zrozumieć.
8 sty 18:01
Następny : ?
8 sty 18:18
Dawid: Dziedzina wpierw następnie pochodna funkcji
8 sty 18:39
Następny : krok po kroku proszę takie coś nic mi nie wyjaśnia
8 sty 19:09
Dawid: No dziedzinę i pochodną wyznaczyć umiesz ?
8 sty 19:14
maria : tak a dalej ?
8 sty 19:16
Dawid: przyrównaj pochodną do 0 narysuj wykres przybliżony pierwszej pochodnej i z wykresu możesz
odczytać monotoniczność i ekstrema
8 sty 19:19
Nastepny : i tu sie gubiee

Jeśli możesz zrób to na kartce i wrzuć foto na jakąś stronę

muszę to zobaczyć
8 sty 19:23
Janek191:
Czy dobrze przepisana jest funkcja ?
Może powinno być
8 sty 19:33
Nastepny : przepraszam
e
x <− to w liczniku
8 sty 19:37
Janek191:
D = ℛ \ { 1}
więc
| | ex*(1 − x) − ex*(−1) | | ex*( 2 − x) | |
f '(x) = |
| = |
| = 0 ⇔ x =2 |
| | ( 1 − x)2 | | ( 1 − x)2 | |
Dla x < 2 jest f '(x) > 0
Dla x > 2 jest f '(x) < 0
więc funkcja f ma maksimum dla x = 2
W ( −
∞ , 1) , w ( 1 , 2) funkcja f rośnie, bo f"(x) > 0
W ( 2 : +
∞ ) funkcja maleje, bo f '(x) < 0
Patrz na wykres
8 sty 19:46
Nastepny : czemu =0 ⇔ x=2 ?
i co dzieje się z tym "e2" ?
8 sty 19:50
Janek191:
ex > 0 dla x ∊ℛ
( 1 − x)2 > 0 dla x ≠ 1
więc f '(x) = 0 ⇔ 2 − x = 0 ⇔ x = 2
8 sty 19:53
Nastepny : ex zawsze będzie >0 ? dla X∊R ?
8 sty 19:56
Janek191:

f(x) = e
x − funkcja wykładnicza, więc e
x > 0
Patrz na jej wykres.
8 sty 19:59
Nastepny : a jak rysować te wykresy ?

Jeśli mozesz wytłumacz
8 sty 20:27
5-latek: Albo na papierze milimetrowym tak jak kiedyś się rysowalo albo teraz w programie rysującym
wykresy funkcji
8 sty 20:29