Ile lat ma każda z nich?
kat: Cześć! Mam takie zadanie i nie wiem jak dalej je pociągnąć: W tym roku suma lat, jakie
przeżyły: babcia, córka babci i wnuczka babci jest równa 100. W którym roku urodziła się
wnuczka, jeśli wiek każdej z tych osób liczony w latach jest
potęgą liczby 2?
a) 1998
b) 2006
c) 2010
d) 2012
e)2013
B−babcia
M−mama
W− wnuczka
B>M>W
B+M+W=100
Pomyślałam, że mogę to zapisać tak 2B+2M+2W=100 ale dalej nie mam pomysłu co robić. Proszę o
pomoc.
8 sty 17:38
kat: jak ten rok mają na myśli 2014
8 sty 17:40
Eta:
B=26 = 64 lata
C=25 = 32 lata
W=22 = 4 lata
−−−−−−−
100
zatem jeżeli chodzi o rok obecny 2016
to wnuczka urodziła się w 2012 ( przed 9 stycznia)
8 sty 19:27
kat: @Eta dzięki za rozwiązanie. Mam pytanie skąd wzięłaś wykladniki potęg? Podstawiałaś po kolei
aby suma wyniosła 100?α
9 sty 13:53