badanie okręgów
Kiga^: Mam problem z pewnym zadaniem.Proszę o pomoc , z góry dziękuje za wszystkie odp.

zbadaj położenie okręgów :
a)
O1: x
2+y
2 +8x+4y−5=0
O2: (x+4)
2 + (y+2)
2 = 5
nie wiem jak obliczyć środek w O1
w O2: jest to S(−4,−2) r=
√5
b) O1: x
2+y
2+8x−4y+16=0
O2:x
2+y
2+2x−2y−8=0
16 gru 17:35
kaz: x2+8x+16−16+y2+4y+4−4−5=0
(x+4)2+(y+2)2=25
16 gru 17:45
Kiga^: a można tak szerzej ?
16 gru 17:59
kaz: generalnie,to kompletujesz równanie do pełnego wzoru na kwadrat sumy lub różnicy,a to co służy
do uzupełnienia tego wzoru trzeba odjąć i przenieść na prawą stronę
16 gru 18:20
Kiga^: tak , właśnie robiłam tym sposobem i coś mi ucieka
16 gru 18:40
Kiga^: tak , właśnie robiłam tym sposobem i coś mi ucieka
16 gru 18:40