Z talii 52 kart
Ada: Z talii 52 kart losujemy dwie. Oblicz prawdopodobieństwo że obie wylosowane karty będą figurami
(as, król, dama, walet), jeśli obie są kierami.
8 sty 16:35
Ada: Ω = 52 nad 2 czyli 1326
B − wylosowanie karty ktora jest kierem
B = 13 nad 2 czyli 78
P(B) = 78/1326
A iloczyn B − wylosowanie karty ktora jest figura i ktora jest kierem
A iloczyn B = 4 nad 2 czyli 6
P(A iloczyn B) = 6/1326
P(A/B) = 6/1326*1326/78 = 6/78 = 1/13
Czy to jest poprawnie?
8 sty 16:38
Dżin: Tak.
8 sty 19:18