Rozwiaz rownania..
Juzzie: Rozwiąż równania :
a) 3x
2 + 2x −1 = 0
b) 6x
2 − 3x = 0
c) 2x
2 − 2 = 0
wytłumaczcie mi jak to rozwiązać
8 sty 14:52
Jerzy:
najprościej rozkładając na czynniki
8 sty 14:54
Juzzie: pokażesz mi jak na jednym przykładzie ?
8 sty 14:57
Jerzy:
a) = 3x2 + 3x − x − 1 = 3x2 + 3x − (x+1) = 3x(x+1) − (x+1) = (x+1)(3x − 1)
8 sty 14:59
Jerzy:
b) = 3x(2x − 1)
c) = 2(x2−1) = 2(x+1)(x−1)
8 sty 15:00
Krzysiek: 2x2−2 = 0
2(x2−1) = 0
x2−1 = 0
x2 = 1
x = 1 lub x = −1
8 sty 15:01
Juzzie: a skąd sie ta 1 wzieła ?
8 sty 15:52