Znajdz pierwiastki wielomianow i okresl ich krotność
Adrian: Znajdź pierwiastki wielomianow
(x+1)5+(x+1)4
8 sty 14:22
Jerzy:
W(x) = (x+1)4(x+2)
8 sty 14:26
Adrian: Prosiłbym o wytłumaczenie działań, dziękuję
8 sty 14:28
Jerzy:
x + 1 = 0 ⇔ x = −1 (poczwórny)
x + 2 = 0 ⇔ x = − 2 (pojedyńczy)
8 sty 14:30
Adrian: Nie rozumiem w tym przykładzie doprowadzenia formy początkowej do (x+1)4(x+2)
8 sty 14:44
Adrian: Nie rozumiem w tym przykładzie doprowadzenia formy początkowej do (x+1)4(x+2)
8 sty 14:44
Jerzy:
a = x + 1
a5 + a4 = a4(a + 1) = (x+1)4*(x+1 +1) = (x+1)4(x+2)
8 sty 14:46