W okrąg wpisano sześciokąt i opisano na nim sześciokąt.
Juzzie: W okrąg wpisano sześciokąt i opisano na nim sześciokąt. O ile pole sześciokąta opisanego jest
większe od pola sześciokąta wpisanego w ten okrąg ?
8 sty 14:19
Arturek_lat_7:
Wskazowka:
W jaki sposob mozna wyliczyc wysokosc trojkata rownobocznego, znajac dlugosc jego boku?
8 sty 15:08
Jack:

r − wpisany
R − opisany
h = r −> wysokosc trojkata rownobocznego o boku "a"...chyba znasz wzor
R = a
8 sty 15:55
Jack:

aj, troche pomylilem , bo to szesciokaty byly wpisane i opisane. ale mniejsza
troche krzywy rysunek bo te rozowe powinno dotykac wierzcholkami

dla tego mniejszego szesciokata −> R = a
| | x * √3 | |
Dla wiekszego szesciokata −> R = |
| |
| | 2 | |
8 sty 16:06
Jack: stad
| | x2 √3 | |
czyli pole opisanego szesiokata −> PO = 6 * |
| <−−podstaw iks  |
| | 4 | |
| | R2 √3 | |
Pole wpisanego −> PW = 6 * |
| |
| | 4 | |
Porównać P
O i P
W chyba umiesz ?
8 sty 16:09
Juzzie: I pozniej pole trzeba obliczyc ?
8 sty 16:10
Juzzie: Ookej, chyba sobie dalej poradze, dziekuje
8 sty 16:12