Funkcja homograficzna- wyprowadzenie
Bartolomeo: | | 2−3x | |
Narysuj wykres funkcji homograficznej f(x) = |
| . |
| | 2x−3 | |
Wiec tak mam pokazane wyprowadzenie ale nie do konca wiem dlaczego tak zostalo to zrobione,
prosze o pomoc.
| | 2−3x | | | | 1 | |
f(x)= |
| = |
| =−3/2−5/4* |
| |
| | 2x−3 | | 2x−3 | | | |
8 sty 14:06
===:
to po prostu przekształcenie wzoru funkcji
Czego w nim nie rozumiesz?
8 sty 14:24
henrys: ale to jest źle przekształcone
8 sty 14:28
henrys: | | | | 3 | | 5 | 1 | |
f(x)=U{2−3x}{2x−3)= |
| =− |
| − |
|
| |
| | 2x−3 | | 2 | | 4 | | |
8 sty 14:33
===:
serio
8 sty 14:34
henrys: minusa zapomniał, serio
8 sty 14:36
===:
"literówka" ... ale wynik OK
8 sty 14:48
Bartolomeo: dlaczego potem jest −5/4 skoro u gory z mnozenia wychodzi, ze powinno byc −5/2?
8 sty 21:22
Aga1.: Albo tak. licznik i mianownik podziel przez 2, a następnie
| | 3 | | 3 | | 3 | |
(− |
| x−1):(x− |
| )=− |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
.........................
8 sty 21:36
piotr: poprawnie to ma być tak:
9 sty 00:26