Calki oznaczone
Kazimierz: Prosze sprawdzic czy odpowiedz jest prawidlowa
Oblicz calki oznaczone:
∫na gorze 1 na dolu 0 x
√1+xdx (podstawienie t=
√1+x)
8 sty 13:51
Jerzy:
pokaż jaką masz całkę nieoznaczoną
8 sty 13:53
Kazimierz: mowisz o tym t2+1?
8 sty 14:06
Jerzy:
nie ... jaką masz całke po zastosowaniu podstawienia
8 sty 14:07
Kazimierz: x=t2−1/1 cos takiego?
8 sty 14:09
Jerzy:
czy Ty rozumiesz pytanie ? masz całkę: ∫x√1+xdx i stosujesz podstawienie,
jaką masz całkę po podstawieniu ?
8 sty 14:13
Kazimierz: 2
8 sty 14:15
Jerzy:
co 2 ?
8 sty 14:16
Kazimierz: 2 ∫ na gorze 2 na dolu 1
8 sty 14:17
Jerzy:
czy Ty masz pojęcie o całkowaniu przez podstawienie ?
8 sty 14:18
Kazimierz: tak ale tam trzeba skorzystac z formuly Leibniza−Newtona co ja wlasnie zrobilem
8 sty 14:21
Jerzy:
t = √1 + x
t2 = 1 + x
x = t2 − 1
2tdt = dx
i mamy: = 2∫(t2−1)*t2dt = 2∫t4dt − 2∫t2dt = ... i licz dalej
8 sty 14:22
Kazimierz: jak to liczyc ?
8 sty 14:34
Jerzy:
przecież to całki elementarne
8 sty 14:37
Kazimierz: za duzo jest tam tych t
8 sty 14:38
Jerzy:
no jeśli tak uważasz, to zmniejsz ich ilość
8 sty 14:39
Kazimierz: nie rozumiem
8 sty 14:41
Jerzy:
masz pod całkę: ∫ x *√1+x *dx ... podstawiamy: ∫(t2 − 1) * t * 2tdt = ∫2(t2−1)t2dt
= 2∫(t4 −t2)dt = 2∫t4dt − 2∫t2dt
8 sty 14:44
Kazimierz: i to wychodzi taka odpowiedz 2∫t4dt − 2∫t2dt?
8 sty 14:50
Jerzy:
czlowieku , ocknij się , to jest całka nieoznaczona, policz ją , a potem licz całkę oznaczoną
w podanych granicach
8 sty 14:52
Kazimierz: Czyli tutaj tez mam jakas pomylke ?
| | xdx | |
∫na gorze 5 na dolu 0 |
| bo w odpowiedzi mam 4 |
| | √1+3x | |
8 sty 14:55
Jerzy:
weź się chłopie za całki ... zacznij od najprostszych
ile wynosi : ∫x4dx = ?
8 sty 14:58
Kazimierz: x5/5 to ja wiem
8 sty 15:00
Jerzy:
to licz całkę z 14:44
8 sty 15:01
Kazimierz: jaki jest w tym sens?
8 sty 15:02
Jerzy:
bo po obliczeniu bedziesz mógł podstawiać granice całkowania ,
aby obliczyć wartość całki oznaczonej, jak w poleceniu zadania
8 sty 15:07
Jerzy:
a może na poczatek prosty przykład: oblicz całke oznaczoną: 0∫1xdx
8 sty 15:09
Kazimierz: 0,5
8 sty 15:15
Jerzy:
OK ... tak to działa
8 sty 15:18
Kazimierz: −4/15 odpowiedz wychodzi po obliczeniu calki nioznaczonej i oznaczonej
8 sty 15:21
Jerzy:
a wróciłeś do zmiennej wyjściowej ? ( t = √1+x )
8 sty 15:22
Kazimierz: trzeba bylo ja podstawic kiedy liczylem calke oznaczona?
8 sty 15:23
Jerzy:
oczywiście
8 sty 15:27
Kazimierz: a co robic z 2/5 t5−2/3 t3?
8 sty 15:27
Jerzy:
jeśli: x ∊ <0,1> , to: t ∊ < 1,√2>
8 sty 15:28
Kazimierz: czyli dx=2?
8 sty 15:30
Kazimierz: ∫na gorze √2 na dole 1 √1+x dx tak trzeba zapisac a potem obliczyc calke oznaczona?
8 sty 16:17
Kazimierz: jezeli tak to co mnie potem robic z calka nioznaczona ktora znalazlem trzeba ja poprostu
zostawic?
8 sty 16:20