matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ile wynosi pochodna z
Milka:
Ile wynosi pochodna z :
1
s=
cos
4
t
a
a
próbowałam rozwiązać to ze wzoru na
= −
x
x
2
tyle że nie umiem obliczyć pochodnej z cos
4
t
8 sty 13:40
Jerzy:
1
−
*4cos
3
t*(−sint)
(cos
4
t)
2
8 sty 13:42
Jerzy:
4sint
po uproszczeniu: =
cos
5
t
8 sty 13:44
Papito:
Skąd Ci się wzięło *(−sint)
8 sty 17:46
Janek191:
1
s(t) =
= ( cos t )
−4
cos
4
t
więc
4 sin t
s '(t) = − 4* ( cos t)
−5
* ( cos t ) ' = − 4*(cos t)
−5
*( − sin t ) =
cos
5
t
8 sty 20:46