Pochodne
Tomasz453: Mam do wyliczenia ekstrema funkcji ale najpierw muszę wyliczyć pochodne tych funkcji:
a)f(x)= 1x+4x2
b)f(x)=x2e1x
Proszę o pomoc za kilka dni ma z tego zaliczenie
8 sty 13:04
Jerzy:
a) banalne .. próbuj sam
| | −1 | |
b) f'(x) = 2x*e1/x + x2*e1/x* |
| = 2xe1/x − e1/x = e1/x(2x − 1) |
| | x2 | |
8 sty 13:08
Tomasz453: a) to bym rozpisał tak x−1+8x
8 sty 13:11
Jerzy:
| | 1 | |
ile wynosi pochodna z: f(x) = |
| ? |
| | x | |
8 sty 13:12
Tomasz453: lnx
8 sty 13:14
Jerzy:
to jest całka z lnx , a my liczymy pochodną
8 sty 13:15
Tomasz453: żle to jest pochodna 1x−1
8 sty 13:15
Tomasz453: 1x−1 dobrze
8 sty 13:16
Jerzy:
| | 1 | |
co Ty pleciesz ... ile wynosi pochodna z funkcji: f(x) = |
| ? |
| | x | |
8 sty 13:16
Jerzy:
dobra ... po Twojemu: (x−1)' = ?
8 sty 13:17
Tomasz453: nwm już sam
8 sty 13:17
Jerzy:
licz pochodną z 13:17
8 sty 13:18
Tomasz453: −x−2
8 sty 13:19
Jerzy:
| | 1 | |
no ... czyli: − |
| ( zauważ,że wykorzystujemy tą pochodną w punkcie b ) |
| | x2 | |
8 sty 13:20
Tomasz453: ok
8 sty 13:21