matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż równianie
Adrian:
3x
3
+x
2
+4x−4=0
8 sty 11:36
Bogdan:
2
Podpowiedź: wśród pierwiastków wymiernych jest liczba
3
8 sty 13:26
Janek191:
2
( 3 x
3
+ x
2
+ 4 x − 4) : ( x −
) = 3 x
2
+ 3 x + 6
3
− 3 x
2
+ 2 x
2
−−−−−−−−−−−−− 3 x
2
+ 4 x − 3 x
2
+ 2 x −−−−−−−−−− 6 x − 4 − 6 x + 4 −−−−−− 0 3 x
2
+ 3 x + 6 = 0 / : 3 x
2
+ x + 2 = 0 Δ = 1 − 4*1*2 < 0 − brak innych pierwiastków
2
Odp. x =
3
============
8 sty 15:35
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick