matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Asymptoty krzywej
DejvRurek:
x
Proszę obliczcie mi asymptotę krzywej f(x)=
Dziękuję bardzo za pomoc
x+2
8 sty 03:14
Tadeusz:
x+2−2
2
f(x)=
=1−
x+2
x+2
8 sty 07:55
piotr1973:
Aby poznać asymptoty należy formalnie policzyć granice na krańcach dziedziny:
x
lim
x→−
∞
= 1
x+2
x
lim
x→+
∞
= 1
x+2
x
lim
x→−2
−
= +
∞
x+2
x
lim
x→−2
+
= −
∞
x+2
8 sty 08:42
===:
można i z motyką na mrówkę
Chyba nie po to uczyłeś się funkcji wymiernej ... homograficznej
8 sty 08:52