Dowód z trapezem prostokątnym
poziomka:

W trapezie prostokątnym ABCD, w którym AB || CD i |AB| = 2|CD|, poprowadzono przekątne AC
i BD, przecinające się w punkcie S. Udowodnij, że odległość punktu S od ramienia AD,
prostopadłego do podstaw, jest trzy razy mniejsza niż długość podstawy AB.
8 sty 02:41
Bogdan:
| |AB| | |
Trójkąty ABS i CDS są podobne w skali k1 = |
| = 2, stąd |SB| = 2|DS| |
| |CD| | |
|DS| = e, |SB| = 2e, |DB| = 3e
| e | | 1 | | 1 | |
Trójkąty ESD i ABD są podobne w skali k2 = |
| = |
| ⇒ |ES| = |
| AB |
| 3e | | 3 | | 3 | |
8 sty 08:16
adefa: A z czego wynika ze ESD i ABD są podobne?
10 sty 20:50
Eta:

ΔABD∼ΔESD z cechy (kkk)
10 sty 21:31
boczekarnold: kąty α są podobne, dlatego takie same?
13 sty 10:23
Metis:
19 sty 22:14