Równanie z parametrem
Jerih: Dla jakich wartości m równanie x(3x − 6)(x3 + 27)(x + m) = 0 z niewiadomą x ma trzy różne
rozwiązania?
8 sty 02:36
Jerzy:
dla: m = 3
8 sty 08:27
Mac:
3x(x − 2)(x + 3)(x2 − 3x + 9)(x + m) = 0
m = 0 lub m = 2 lub m = −3
8 sty 08:28
Jerzy:
racja , ale m = − 3 nie działa
8 sty 08:30
Jerzy:
podobnie nie działa: m = 2
8 sty 08:32
Jerih : Na jakiej zasadzie nie działa? Mógłbyś rozpisać?
8 sty 08:34
Jerzy:
jeśli: m = − 3 , to masz 4 pierwiastki: 0 , 2 , −3 , 3
jeśli: m = 2 , to masz 4 pierwiastki: 0 , −2 , −3 , 2
musi być: m = 0 lub m = 2 lub m = 3
8 sty 08:38
Jerih : Nadal nie wiem skąd wzięło Ci się m=3, skoro pierwiastkiem nawiasu (x
3+27) jest x=−3,a nie x=3
8 sty 08:43
Jerzy:
dla m = 3 ostatni nawias ma pierwiastek x = −3 , czyli taki sam jak pierwszy nawias,
a zatem w sumie trzy pierwiastki: x = 0 , x = 2 , x = −3
8 sty 08:49
Bogdan:
Z wzoru skróconego mnożenia: x3 + 27 = (x + 3)(x2 − 3x + 9)
x(3x − 6)(x2 + 27)(x + m) = 0 ⇒ 3x(x − 2)(x + 3)(x2 − 3x + 9)(x + m) = 0
x = 0 lub x − 2 = 0 ⇒ x = 2 lub x + 3 = 0 ⇒ x = −3 lub x + m = 0 ⇒ x = −m
x2 − 3x + 9 ≠ 0
Jeśli są 3 różne pierwiastki, to
−m = 0 ⇒ m = 0 lub −m = 2 ⇒ m = −2 lub −m = −3 ⇒ m = 3
Ostatecznie m∊{0, −2, 3}
8 sty 09:42
Jerzy:
08:38 ... w świetle pierwszych dwóch linijek oczywiście powinno być w ostatniej : m = − 2
8 sty 09:49