Środkowa w trójkącie prostokątnym
bluffy: W trójkącie prostokątnym ABC punkty A = (−4, 1) i B = (7, −2) są końcami przeciwprostokątnej.
| | 1 | | 7 | |
Prosta o równaniu y= |
| x+ |
| zawiera jedną z przyprostokątnych tego trójkąta. Oblicz |
| | 3 | | 3 | |
długość środkowej BS w trójkącie ABC.
8 sty 01:53
jacks:

W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym (zobacz rysunek poniżej) punkt O jest punktem
przecięcia przekątnych podstawy dolnej, a odcinek OC' jest o 4 dłuższy od przekątnej podstawy.
Graniastosłup ten przecięto płaszczyzną przechodzącą przez przekątną BD podstawy dolnej
i wierzchołek C' podstawy górnej. Pole figury otrzymanej w wyniku przekroju jest równe 48.
Zaznacz tę figurę na rysunku poniżej i oblicz objętość graniastosłupa
8 sty 01:59
wd410: Nie moje zadania, ale może ktoś mógłby coś odpowiedzieć?
8 sty 15:14
wd410:
8 sty 15:37
===:

banalne ... sam policzy
8 sty 15:43
wd410: A z B chyba zamieniłeś?
8 sty 15:47
wd410: | | 1 | |
Niestety nie mam odpowiedzi, ale spróbowałem to zrobić tak: CA to prostopadłe do y= |
| x + |
| | 3 | |
więc mam: y = −3x + 19 ?
8 sty 15:49
===:
y+2=−3(x−7) ⇒ y=−3x+19
8 sty 15:53
===:
dalej współrzędne punktu C ... potem środek odcinka CA... a potem już szukane równanie
środkowej
8 sty 15:55
wd410: No ok, to teraz mam wszystkie trzy wierzchołki trójkąta. Więc Liczę środek AB i ten obliczam
odległość dwóch punktów, S i B, tak?
8 sty 15:56
wd410: C = (325, 6715)
8 sty 15:57
===:
... tak .... sądziłem, że pytają o równanie środkowej
8 sty 15:59
===:
źle policzone współrzędne punktu C
8 sty 16:01
wd410: 5, 4
8 sty 16:06
8 sty 16:17
wd410: A to drugie zadanie?
8 sty 16:25
===:
... a mówiłeś, że nie Twoje
8 sty 17:17
===:
... dalej źle liczysz
8 sty 17:18
wd410: nie moje zadanie, szukałem odpowiedzi w google i trafiłem na ten temat bez odpowiedzi.
8 sty 17:21
===:
...skończyłeś to z trójkątem?
8 sty 18:06
wd410: Niestety nie, wziąłem się za następne i te zadania zostawiłem na później. 5 i 4 wyliczyłem, że
| | 1 | | 5 | |
są to współrzędne punktu C, środek odcinka A i C to ( |
| ; |
| no i podstawiłem do wzoru |
| | 2 | | 2 | |
na odległość dwóch punktów. S i B
8 sty 18:23
===:
środek też źle
8 sty 18:26
===:
zobacz na rysunku
8 sty 18:27
wd410: No jak? środek odcinka (−4, 1) i (5, 4) ?
8 sty 18:32
===:
Ty włącz myślenie

Szukasz środka odcinka AC ...
8 sty 18:36
wd410: No ale pisałem ci wczesniej, że A z B zamieniłeś na rysunku.
8 sty 18:36
===:
... przepraszam ... to ja źle oznaczyłem na rysunku
8 sty 18:37
wd410: Ok, niestety nie mam odpowiedzi do tych zadań, więc dlatego tak zawracam głowę

Gdybym miał
to bym szukał błędu do skutku.
8 sty 18:39